Απομάκρυνση αμιάντου από το κλειστό γυμναστήριο στο κτήμα Συγγρού

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ
31-10-2007
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε,
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Εσωτερικών

Θέμα: Απομάκρυνση αμιάντου από το κλειστό γυμναστήριο στο κτήμα Συγγρού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και καταγγελίες κατοίκων η σκεπή του κλειστού γυμναστηρίου στο κτήμα Συγγρού είναι από αμίαντο και μάλιστα ακάλυπτο. Το εν λόγω γυμναστήριο, που βρίσκεται στο κτήμα Συγγρού απέναντι από το ΚΑΤ, δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ενώ προηγουμένως κάλυπτε τις ανάγκες των σχολείων που επίσης στεγάζονται μέσα στο κτήμα ( Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο).

Ως γνωστόν ο αμίαντος είναι επικίνδυνη ουσία όχι μόνο για το εσωτερικό του κτιρίου αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο γι αυτό ακόμη κι όταν τα παιδιά και οι επισκέπτες του κτήματος δεν εισέρχονται στο γυμναστήριο ο αμίαντος εξακολουθεί ν’ απειλεί την υγεία και το περιβάλλον.

Η κοινοτική και ελληνική νομοθεσία προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση η εταιρεία που θα αναλάβει την απομάκρυνση να έχει ειδική αδειοδότηση και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα του παρασχεθούν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος χώρου και του πληθυσμού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
· Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την απομάκρυνση του αμιάντου από το γυμναστήριο;
· Θα εφαρμοσθεί η σχετική με τον αμίαντο νομοθεσία για το περιβάλλον και τον πληθυσμό;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply