Άμεση απόδοση στους Δήμους, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια του 15% της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΕΡΩΤΗΣΗ
10-12-2007
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Ανάπτυξης
Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Άμεση απόδοση στους Δήμους, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια του 15% της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών

Με το ν. 3054/02 (άρθρο 19, παρ. 28) ορίστηκε ότι η ειδική εισφορά πετρελαιοειδών θα αποτελεί 1% της αξίας προ εισφορών και φόρων. Επίσης ορίστηκε ότι ποσοστό 15% της ειδικής εισφοράς θα αποδίδεται στους Δήμους στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών τους προγραμμάτων. Η κατανομή αποφασίστηκε με κριτήρια που έθεσε η ΚΕΔΚΕ (δυναμικότητα 50%, πληθυσμός 40%, χωρητικότητα δεξαμενών 10%) και αρχικά περιελάμβανε τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας – Μάνδρας, Αγίων Θεοδώρων, Εχεδώρου – Κορδελιού.
Με το ν. 3335/05 το ποσοστό της ειδικής εισφοράς αυξήθηκε σε 1,2% για να περιληφθούν και τα Μέγαρα, στα οποία υπάρχουν δεξαμενές των ΕΛΠΕ.
Σήμερα καθυστερεί απαράδεκτα η αποπληρωμή του ποσού για το 2007, η δεύτερη δόση του οποίου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, αν και η σχετικέ απόφαση έχει υπογραφεί από 03.09.2007 από τους τότε Υπουργούς κ.κ. Σιούφα και Δούκα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Γιατί παρακρατείται το ποσό αυτό και πότε θα το αποδώσουν;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply