Πάρκο Ελληνικού

ΠΡΟΣ:
Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναγκαστική εκποίηση χιλίων στρεμμάτων από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου δεν ευσταθούν μετά από την απάντηση της Επιτρόπου κας Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν το πάρκο του Ελληνικού είναι έργο επιλέξιμο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και αν υπάρχει σχετικό αίτημα για κοινοτική χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση η κα Χούμπνερ τονίζει: «… μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να είναι επιλέξιμη για κοινοτική συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ελληνικού εθνικού στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013». Στη συνέχεια αναφερόμενη στο ποσοστό συγχρηματοδότησης, η Επίτροπος αναφέρεται στα άρθρα 52-55 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, που σύμφωνα με αυτά η συγχρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει έως 75% ή και 85% του προϋπολογισμού του έργου και ενημερώνει ότι ο ενδεικτικός κατάλογος των μεγάλων έργων για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 δεν περιλαμβάνει έργο σχετικό με μητροπολιτικό πάρκο στην Αθήνα.

Επειδή, η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι ουραγοί στο πράσινο σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστό μόλις 2,55%. Επιπλέον, η Αθήνα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς μητροπολιτικό πάρκο και επειδή πριν λίγους μήνες κάηκαν χιλιάδες στρέμματα πράσινου στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Μετά από την απάντηση της Κομισιόν προτίθεται να εντάξει στο ΕΣΠΑ το 100% της έκτασης για να δημιουργηθεί το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply