Αλιάκμονας ώρα μηδέν

ΕΡΩΤΗΣΗ
22-07-2008
Προς τον  Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Θέμα: Αλιάκμονας ώρα μηδέν

Οξύτατο οικολογικό πρόβλημα με  σημαντικές συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής ,έχει δημιουργήσει η μόλυνση - από τα λύματα βιομηχανιών - του αρδευτικού καναλιού γνωστού ως “τάφρος 66″. Η ανεξέλεγκτη μόλυνση του αρδευτικού καναλιού είχε σαν αποτέλεσμα  και φέτος, χιλιάδες νεκρά ψάρια, αμφίβια αλλά και κάποια θηλαστικά που κείτονται στην κοίτη της τάφρου. Το θλιβερό αυτό θέαμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις απ’ τους κατοίκους και τους  φορείς της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η μόλυνση του καναλιού από τις βιομηχανίες της περιοχής εκδηλώνεται με τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να παίρνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Η Τάφρος 66,  κατασκευάστηκε όταν αποξηράνθηκε η λίμνη των Γιαννιτσών στα μέσα της δεκαετίας του 30, έχει μήκος 39 χιλιόμετρα και τα νερά της χύνονται στον Αλιάκμονα και από εκεί στον Θερμαϊκό. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, το κανάλι έχει μετατραπεί σε μόνιμο οικολογικό κίνδυνο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των ιδιοκτητών κονσερβοποιείων. Τα λύματα των εργοστασίων περνούν στην Τάφρο ανεπεξέργαστα.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας στον Αλιάκμονα ποταμό από τη μόλυνση. Με αυτό το ακατάλληλο νερό οι αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, ενώ επιπλέον το νερό χύνεται στον Θερμαϊκό κόλπο, μολύνοντας και τα παράλια σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Η εικόνα των νεκρών ζώων είναι εξίσου αποκαρδιωτική. Τα κοπάδια πίνουν νερό από την Τάφρο 66, τα ζώα δηλητηριάζονται και οδηγούνται στο θάνατο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Με ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχανιών και η υποχρέωσή τους - να φτιάξουν μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων τους και να ελέγχονται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων  - επιτέλους θα υλοποιηθεί ;
• Δεδομένης της από δεκαετίας καταγεγραμμένης μόλυνσης από συγκεκριμένους παράγοντες ποια διοικητικά μέτρα έχουν ληφθεί για την τιμωρία αυτών που ρυπαίνουν, καθώς και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς πολιτείας, ώστε να αποκατασταθεί
η καταστροφής που έχει ήδη πραγματοποιηθεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Leave a Reply