Τεχνολογικό Πάρκο στους πρόποδες της Πάρνηθας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΕΡΩΤΗΣΗ
17-09-2008
Προς τον κ. Υπουργό: ΠΕΧΩΔΕ

Θέμα: «Τεχνολογικό Πάρκο στους πρόποδες της Πάρνηθας»

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας το καλοκαίρι του 2007 θεσμοθετήθηκαν ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της με το ΠΔ 24/7/2007. Σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ με νέο σχέδιο ΠΔ προσθέτει δύο ζώνες όχι όμως για την προστασία της, παρά για εγκαταστάσεις στους πρόποδες του βουνού. Ήτοι μια βαριά χρήση τεχνολογικού πάρκου - για εγκαταστάσεις επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας-με σχεδιαζόμενη οικοδόμηση 110 χιλιάδων τ.μ. γραφείων για 7 χιλιάδες εργαζόμενους καθώς και κατασκηνώσεις σε 30 στρέμματα του δασοκτήματος της Μονής Πετράκη, συνολικής έκτασης 110 στρεμμάτων.
Το 2006 όμως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει ακόμη και τις κατασκηνώσεις και είχε αποφανθεί ότι τα 500 στρέμματα του τεχνολογικού πάρκου είχαν παρανόμως αποσπαστεί από τα όρια της προστασίας. Φωτογραφικά τώρα η έκταση των 216 στρεμμάτων που είχε καθοριστεί η εγκατάσταση ΒΕΠΕ Τεχνόπολις «Ακρόπολις», με ΚΥΑ άδειας εγκατάστασης των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, ονομάζεται ζώνη προστασίας Ε7  ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο .
Στην Πάρνηθα και στην   Αττική, όπου το πράσινο είναι λίγο και μειώνεται διαρκώς με νόμιμες ή παράνομες παρεμβάσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί Προεδρικά Διατάγματα για την οιονεί οικοδόμηση κάθε πράσινου τετραγωνικού μέτρου.

Ερωτάται οκ. Υπουργός:

-Θα αποσύρετε το νέο σχέδιο Π.Δ. που ψαλιδίζει το πράσινο στους πρόποδες της Πάρνηθας με την δημιουργία  τεχνολογικού πάρκου, επιβαρύνοντας την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2007;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply