Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη Βίλα Ζωγράφου

18-10-2007

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, σχετικά με την αξιοποίηση της Βίλας Ζωγράφου κ.λπ..

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών το 2004 τροποποιήθηκε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Ζωγράφου στο οικοδομικό τετράγωνο «387» και από οικοδομήσιμος χώρος χαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Ο χώρος αυτός είναι και περιβάλλων χώρος των δύο κτηρίων, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το 2003.

Κατά της απόφασης του Νομάρχη Αθηνών οι ιδιοκτήτες του κτηρίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 963/2007 απόφασή του, με την οποία ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, με το σκεπτικό ότι η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εντοπισμένη ρύθμιση. Κατά συνέπεια η θεσμοθέτησή της απαιτεί την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Παράλληλα το Συμβούλιο της Επικρατείας με την ίδια απόφασή του έκρινε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του σχεδίου δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, ούτε επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει χαρακτηρίσει το μνημείο, τη Βίλα Ζωγράφου δηλαδή, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 6 του ν. 3028/2002, όπως μας έχει ενημερώσει γραπτώς.

Σε ό,τι αφορά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε υπέρ των χώρων πρασίνου. Το θέμα της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος θα προχωρήσει από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αμέσως μόλις ο Δήμος Ζωγράφου καταθέσει το σχετικό φάκελο στο Υπουργείο μας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Παπαγιαννάκης έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντηση. Κάνετε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ακριβή κατά τη γνώμη μου, αν και έχει και κάποιες «ουρές» αυτή η ενημέρωση με την έννοια ότι ακόμα και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι όπως ξέρουμε συνήθως επί των διαδικαστικών, στο σκεπτικό της τάσσεται υπέρ της κήρυξης του χώρου σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου. Βγαίνει από τα κείμενα. Δεν έχουμε καιρό μέσα σε δύο λεπτά να το αναλύσουμε, αλλά είναι ολοφάνερο.

Το ερώτημα όμως, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Παρατηρούμε ότι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος καθυστερεί και διά της μεθόδου της διολισθήσεως οδηγούμαστε σιγά-σιγά, βήμα προς βήμα, προς τη διαμόρφωση άλλης κατάστασης, με βάση την οποία κάποιος θα επικληθεί την Κυβέρνηση για να γίνουν άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων βεβαίως και η οικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου σε μία περιοχή, κύριε Υπουργέ –φαντάζομαι ότι θα τη γνωρίζετε- η οποία είναι τραγική. Μιλάμε για μία περιοχή, για ένα δήμο, στον οποίο με τα υπάρχοντα κριτήρια και στάνταρ θα έπρεπε να έχει περίπου τετρακόσια στρέμματα πρασίνου και ελεύθερους χώρους και έχει κάτι το λιγότερο από εκατό. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να βγάζουμε συνεχώς κραυγές για ελεύθερους χώρους στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να αφήνουμε τα πράγματα να διολισθαίνουν.

Χάρηκα που σας άκουσα να λέτε ότι μπορεί να γίνει το προεδρικό διάταγμα γρήγορα. Σας ζητώ να γίνει αμέσως. Δεν κατάλαβα πώς εμπλέκεται ο Δήμος Ζωγράφου με την εξής έννοια: για την πολιτική επιλογή. Αυτά που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μια διάθεση να αφεθεί η ιδιοκτήτρια αυτού του κτηρίου να κάνει ένα εμπορικό κέντρο, γκαράζ και σινεμά σε μία περιοχή που πρέπει να πάτε να τη δείτε, κύριοι συνάδελφοι, είναι κυριολεκτικά περίπου περίκλειστη από πολυκατοικίες.

Αυτό το πράγμα παραμένει ως πολιτικό αίτημα και σας ζητώ να επαναλάβετε τη δέσμευσή σας και μάλιστα εάν είναι δυνατόν να την επεκτείνετε. Θέλουμε αμέσως το προεδρικό διάταγμα που να χαρακτηρίζει το χώρο -και τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου- κοινόχρηστο πράσινου, ώστε να ξεκινήσουν άλλου τύπου διαδικασίες μετά που θα λύσουν και τα προβλήματα των ιδιοκτητών, κ.λπ., ώστε να αποκλειστεί με κάθε τρόπο η διολίσθηση προς το κτίσιμο. Είναι η μανία, είναι η εθνική μας αρρώστια, μόλις βρούμε ελεύθερο χώρο, λέμε ότι πρέπει να «αξιοποιηθεί», να του «πετάξουμε» λίγο τσιμέντο κ.λπ.. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εάν συμφωνείτε σε αυτό, εγώ θα χαρώ να ακούσω και μια δέσμευση παραπάνω από τα χείλη σας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Παπαγιαννάκη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο να απαντήσετε για δύο λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Εκτιμώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ήμουν πολύ σαφής κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου.

Δεν υπάρχει, αγαπητέ κύριε Παπαγιαννάκη, απολύτως καμμία καθυστέρηση στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Δεν υπάρχει φάκελος στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για να προχωρήσουμε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Εμείς ενημερώσαμε τη Δημοτική Αρχή Ζωγράφου για το ποια είναι η ακολουθητέα διαδικασία. Επειδή πρόκειται περί τροποποιήσεως ρυμοτομικού σχεδίου, θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος από τον οικείο δήμο. Η διαδικασία η οποία προβλέπεται είναι: η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ελέγχει το φάκελο, τον προωθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, εκδίδεται σχετική γνωμοδότηση και αμέσως μετά ετοιμάζουμε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο πηγαίνει για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν υπάρχει –επαναλαμβάνω- καμμία απολύτως καθυστέρηση. Αμέσως μόλις κατατεθεί ο φάκελος, σας διαβεβαιώνω ότι με τον πιο γρήγορο τρόπο ως Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα προχωρήσουμε στο προεδρικό διάταγμα.

Δεν μπορεί να οικοδομηθεί, όπως είπα και προηγουμένως, σήμερα ο χώρος. Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι δεσμευτική. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα κινηθεί η αρμόδια υπηρεσία του δήμου σ’ αυτήν την κατεύθυνση, εμείς -επαναλαμβάνω τη δέσμευση- είμαστε υπέρ του πρασίνου και θα προωθήσουμε το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ευχαριστώ, πάρα πολύ.

Leave a Reply