19-09-2008, CITYPRESS “Δεν βλέπω συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ”

“Δεν βλέπω συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ”

19-09-2008, CITYPRESS

Μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ και τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείτε ότι βαίνουμε προς αλλαγή του πολιτικού σκηνικού;
Είναι λίγο δύσκολο να το πει κανείς αυτό, βασισμένος στις εξελίξεις μόνο κάποιων ημερών - εκτός κι αν μιλάμε για επαναστατικές εξελίξεις. Νομίζω, όμως, ότι είναι σαφές πως διαφαίνονται κάποιες γραμμές διαφοροποίησης. Δεν ξέρω πόσο σταθερές είναι, όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν.
Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, έστω και υπό την αίρεση ότι είναι τηλεφωνικές κι όχι με κάλπη;
Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι έχουμε ενδείξεις διαφοροποίησης. Έχουμε διαφοροποίηση ως προς τη δυσπιστία των πολιτών σε διάφορα ζητήματα πολιτικής - π.χ. αν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ είναι πιο ικανή να προχωρήσει τα οικονομικά ζητήματα. Η κρίση μου δεν μπορεί να είναι απόλυτη, διότι θεωρώ ότι η διενέργεια των δημοσκοπήσεων ήταν πολύ γρήγορη και «καυτή», ενώ και η τηλεφωνική τους μορφή έχει κάποια προβλήματα. Ωστόσο η τάση αυτή υπάρχει, οπότε, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, τότε αρχίζουμε να έχουμε ενδείξεις πραγματικής αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.
Πώς βλέπετε να αντιδρά η κυβέρνηση στις ενδείξεις αυτές;
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης. Υποθέτω -και θα ήταν και το μόνο λογικό- ότι θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί πολιτική ατζέντα με ζητήματα άσκησης πολιτικής, επί των οποίων η κυβέρνηση έχει άποψη -καλή ή κακή- και θέλουν να την προωθήσουν και για τα οποία η αντιπολίτευση μοιάζει «μοιρασμένη» σε πολλές απόψεις.
Δεδομένων των συνθηκών -αποκαλύψεις για την υπόθεση Βατοπεδίου, πιθανές «ουρές» της παραίτησης Βουλγαράκη κ.λπ.-, νομίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού ατζέντας;
Έχετε δίκιο. Και υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις, όπως της Siemens, που δεν έχουν κλείσει, καθώς και άλλες που «περιμένουν» να ανοίξουν: Ο Α. Αλαβάνος ζήτησε να γίνει έλεγχος και σε άλλες τρεις Μονές, οι οποίες κι αυτές διεκδικούν κάμποσες χιλιάδες στρέμματα. Είναι, λοιπόν, δύσκολη η δημιουργία ατζέντας. Αλλά υπάρχουν και αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα, όπως για τα οικονομικά, για την Ολυμπιακή, για τον ΟΣΕ, οι οποίες, βέβαια, είναι δύσκολες και αντιδημοφιλείς αλλά δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρουσιάσει άποψη για το «καλό» της κοινωνίας.
Το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι η ένταση αυτή είναι συγκυριακή ή ότι έχει βαθύτερες ρίζες;
Δεν νομίζω ότι έχει βαθύτερες ρίζες ούτε και αφορά αποκλειστικά τα ουσιαστικά ζητήματα της Μονής Βατοπεδίου, όπως εμφανίζονται σήμερα. Νομίζω ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση, που φαίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί να επικεντρώσει την κουβέντα μόνο στα απολύτως τρέχοντα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να τα αναγάγει και στο πρόσφατο παρελθόν - και όχι στην αρχαία ιστορία, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι.
Θεωρείτε ότι η ένταση αυτή δυσχεραίνει περισσότερο την όποια απόπειρα συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων;
Συνεργασίες με τη σημερινή συγκυρία, με τα σημερινά δεδομένα και για βραχυπρόθεσμους στόχους, απ’ ό,τι λένε και οι δύο πλευρές, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, η ένταση για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω δυσκολεύει την έννοια της ταύτισης, διαφοροποιεί τον καθένα και του δίνει «πόντους» σε κάποιο κοινό του.
Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να πω με ποια αφορμή. Νομίζω ότι το ενδεχόμενο αυτό γίνεται πιο πιθανό όταν αρχίζει να «ξηλώνεται» όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό αλλά και συνολικά η συνοχή της κυβέρνησης και κάποιο γεγονός γίνεται καταλύτης. Δεν θεωρώ απίθανο ως αφορμή να χρησιμοποιηθεί κάτι άλλο, όπως, για παράδειγμα, η τεράστια οικονομική κρίση.

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ

Leave a Reply