Η πυρόπληκτη Ρόδος θα παραμείνει αβοήθητη;

07-11-2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών
Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: Η πυρόπληκτη Ρόδος θα παραμείνει αβοήθητη;

Το καλοκαίρι του 2008 σημάδεψε βαθιά τo οικοσύστημα της Ρόδου.  Ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου είναι ζοφερός, αφού κάηκαν πάνω από εκατό χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά ήταν δάση. Σημαντικές είναι και οι βλάβες που υπέστησαν οι βιότοποι του πλατονιού (είδους ελαφιού).
Συγκεκριμένα, από τα περίπου 104.500 στρέμματα συνολικής καμένης έκτασης το 51,4% ήταν δάση, το 34% καλυπτόταν από θαμνολίβαδα και χορτολίβαδα ή από περιοχές με νεαρή φυσική αναγέννηση (από παλιότερες δασικές πυρκαγιές), ενώ το υπόλοιπο 14,6% ήταν αγροτικές εκτάσεις. Παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη το νησί και τις σοβαρές συνέπειες των πυρκαγιών, ακόμη δεν έχει ενταχθεί στα κατάλληλα ευεργετικά μέτρα που προβλέπει ο Ν. 3624/07 (ΦΕΚ 289Α’/24.12.2007).

Επειδή το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι θεωρούν ότι έχει εγκαταλειφθεί το νησί στην τύχη του ακόμη και στις περιπτώσεις που δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές και οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά,  ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Εάν και πότε προτίθενται να επεκτείνουν την ισχύ των ευεργετικών διατάξεων στην πυρόπληκτη  περιοχή της Ρόδου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Γρηγόρης Ψαριανός

Leave a Reply