Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά την προώθηση και εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο

03-12-2007

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, σχετικά με την προώθηση και εφαρμογή από τη χώρα μας των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο κ.λπ..

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, κατ’ επανάληψη έχω τονίσω απ’ αυτό το Βήμα ότι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελεί κοινό τόπο για κυβερνήσεις, για κοινωνικά κινήματα, για όλους τους πολίτες. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο πλανήτης. Είναι ένα θέμα, που απαιτεί τη συνεργασία όλων μας. Για την Κυβέρνηση οι αναπτυξιακές πολιτικές και η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί. Δεν είναι μόνο συμβατές, είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Η προστασία του περιβάλλοντος, για την ακρίβεια, αποτελεί συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε δύο έννοιες κλειδιά στην εισαγωγή της ερώτησής σας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στα ζητήματα αυτά, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια δυναμική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Ο Α.Π.Ε. από άγνωστη έννοια μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε πολιτική αιχμής. Το νέο πλαίσιο, έδωσε ώθηση σημαντική στον τομέα, απλοποίησε και εξορθολόγησε τις διαδικασίες, εναρμόνισε τη χώρα με τη διεθνή και κοινοτική πρακτική και δίνει ουσιαστικά κίνητρα, για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, επίσης ενσωματώνεται στην καθημερινή πρακτική. Θυμίζω μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα: μείωση της αέργου ισχύος, αντικατάσταση λαμπτήρων, προληπτικοί έλεγχοι των κλιματιστικών, οικονομικά κίνητρα για περιορισμό της ζήτησης, εκστρατεία ενημέρωσης και πολλά άλλα. Μόνον από τη σύνδεση σχολείων στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Μαγνησίας με φυσικό αέριο θα περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά έντεκα χιλιάδες τόνους ετησίως. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια διαρκής προσπάθεια. Χρειάζεται τη συμβολή όλων. Η προσπάθεια αυτή, συνδέεται και με μέτρα περιορισμού της ζήτησης σε ενέργεια και την αποτελεσματικότερη χρήση από τους τελικούς χρήστες. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση. Στην οδηγία, πράγματι, προβλέπεται η δημιουργία των εθνικών σχεδίων δράσης για την ενεργειακή απόδοση. Λόγω της ογκώδους, πολύπλοκης και εξειδικευμένης τεχνικής προεργασίας δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών κι η Ελλάδα, βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία υποβολής των σχεδίων. Η εκπόνηση του σχεδίου έχει ανατεθεί στο ΚΑΠΕ και παρ’ όλο που απαιτείται τεχνική προεργασία ιδιαίτερα έντονη, σημαντική και πολύπλοκη, το σχέδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα, σε πάρα πολύ εγγύς χρονικό διάστημα, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε πολύ.

Ο κ. Παπαγιαννάκης έχει το λόγο. ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον Υπουργό. Όμως λυπάμαι, κύριε Υπουργέ, γιατί μιλάτε για γενικά πράγματα. Την ίδια περίπου απάντηση μου είχατε δώσει και σ’ άλλο θέμα που σας είχα θέσει. Όταν μιλάω για εξοικονόμηση ενέργειας και για τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, μιλάω για πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα, για εξαιρετικά συγκεκριμένα πράγματα. Είχατε να υποβάλετε ένα εθνικό σχέδιο. Δεν το υποβάλατε. Μου λέτε ότι ήταν ογκώδης η προεργασία. Δεν το ξέρω. Δεν το ξέρατε από πριν; Παραδείγματος χάρη, πότε αναθέσατε τη δουλειά στο ΚΑΠΕ; Είναι αλήθεια ότι τη δουλειά αυτή την αναθέσατε μόλις μέσα στο 2007; Δεν ξέρατε από πριν ότι έχετε την υποχρέωση να το κάνετε; Γιατί αργήσατε να το αναθέσετε; Φταίει ο όγκος εργασίας ή η αβελτηρία της Κυβέρνησής σας; Όμως πέραν τούτου, η καθυστέρηση και ο όγκος πού οφείλονται; Στο ό,τι είναι πολλές οι δουλειές που πρέπει να γίνουν ή στο ότι είναι δύσκολες οι επιλογές; Σε συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχάσατε ως Κυβέρνηση να υποβάλετε και να στηρίξετε το αίτημα για τη μείωση του Φ.Π.Α., σε προϊόντα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σας έχω κάνει και σχετική ερώτηση και παρατήρηση. Από την άλλη μεριά, αν δει κάποιος τι πρέπει να περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο –και μιλάμε για τρία σχέδια, που πρέπει να γίνει το ένα μετά το άλλο- όταν λοιπόν δει κάποιος τι πρέπει να περιλαμβάνει το κάθε σχέδιο, αυτό περιλαμβάνει πράγματα, που φοβάμαι ότι είναι εκείνα που σας εμποδίσανε. Περιλαμβάνει ελεγκτικούς μηχανισμούς, περιλαμβάνει οικονομικές επιλογές μέσα σε μια οικονομία, η οποία είναι ευτυχέστατη να ζει και να ευημερεί από την ενεργοβόρα διάθεσή της και την καταστροφή του περιβάλλοντος και δεν παίρνετε μέτρα γι’ αυτό. Περιλαμβάνει καινοτομίες, όπως οι ποδηλατόδρομοι, περιλαμβάνει μια σειρά πράγματα, τα οποία προφανώς δεν είναι ακόμη μέσα στην νοοτροπία και στην πρακτική της Κυβέρνησής σας. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω. Έχετε αναλάβει την υποχρέωση, να μειώνετε την κατανάλωση ενέργειας 1% το χρόνο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήδη τον πρώτο χρόνο τον χάσαμε. Θα μου πείτε : 1% είναι λίγο. Σύμφωνοι. Μέχρι το 2020 πρέπει να έχουμε μείωση 20% συνολικά. Θα επισπεύσετε; Μου λέτε: «Πάρα πολύ γρήγορα θα φέρουμε το σχέδιο». Να το δούμε και θα το αξιολογήσουμε όταν το φέρετε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, πότε θα το φέρετε, γιατί το καθυστερήσατε –επαναλαμβάνω- και όταν θα το φέρετε και θα το δημοσιοποιήσετε, πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Παπαγιαννάκη. Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Παπαγιαννάκη, ως προς το σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση, ήμουν σαφής και συγκεκριμένος στην πρωτολογία μου. Το ζητούμενο, δεν είναι απλώς να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,… ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δουλειά μας είναι. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης):…δεν είναι το να βιαστούμε και να θεωρήσουμε ότι είμαστε καλυμμένοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζητούμενο είναι να επιλέξουμε, να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε κάτι, το οποίο να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των καιρών και παράλληλα να είναι και άμεσα εφαρμοστέο, με συγκεκριμένη στρατηγική, συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν θέλουμε, δηλαδή, απλώς να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να είμαστε συνεπείς σε μια γραφειοκρατική άσκηση και γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει πραγματικά έντονη προσπάθεια. Και παρ’ όλο που έχω πληροφόρηση για συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν θα ήθελα να ριψοκινδυνεύσω έστω και 1% μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να σας δώσω μια απάντηση που θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Γι’ αυτό και σας δηλώνω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα είμαστε πάλι εδώ στην Αίθουσα αυτή και πάλι θα το συζητήσουμε, γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσετε έτσι το θέμα. Και χαίρομαι πολύ, ιδιαίτερα για τέτοια θέματα που αφορούν το μέλλον, ουσιαστικά το αύριο το δικό μας και του πλανήτη, να τίθενται εδώ και να συζητούνται μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply