Ομιλία στην επερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχετικά με τα «Μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποτελεσματική δασοπροστασία»

02-06-2008
Ομιλία στην επερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχετικά με τα «Μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποτελεσματική δασοπροστασία».

Κύριε Πρόεδρε, έχω την πολύ δυσάρεστη αίσθηση του μπαγιάτικου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς κουβέντα που κάναμε πέρυσι και στη Βουλή και εκτός Βουλής αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Από πέρυσι μέχρι τώρα αλλαγές σε σημαντικά πράγματα δεν είδαμε. Κάτι είπε ο συνάδελφός και σύντροφός μου κ. Τσούκαλης για τον περιφερειάρχη και το ρόλο του. Δεν ξέρω εάν αυτός είναι ο νεωτερισμός φέτος, αλλά άλλο πράγμα δεν είδαμε. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μείνουμε εκεί.
Η μόνη μας ελπίδα, πέρα από τα θεολογικά, αγαπητέ συνάδελφε, είναι ότι φέτος μάλλον, από ό,τι φαίνεται, δεν προβλέπονται εκλογές. Επομένως η πίεση κατά τις γνωστές μελέτες των κοινωνιολόγων και των ανάλογων επιστημόνων ίσως είναι λίγο μικρότερη επάνω στα δάση και άρα, ένα τμήμα των κινήτρων, που τα οδηγούν στις πυρκαγιές για τους γνωστούς λόγους σε εκλογική περίοδο, ίσως να είναι μικρότερο φέτος. Ίσως, ας το ελπίσουμε.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι δομικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την πίεση. Βεβαίως, τα όσα φοβερά και τρομερά ακούμε για τις τουριστικές επενδύσεις και τις ανάγκες τους, καθώς και τη διευθέτηση του χώρου για να μπορέσουν να χωρέσουν, όσα ακούμε για μεγάλα έργα που συναντούν προβλήματα και πρέπει να περάσουν από περιοχές που δεν μπορούν να περάσουν και, επομένως, καλό θα ήταν μια πυρκαγιά να βοηθήσει. Τα λέω καθαρά και χύμα.
Επίσης, υπάρχουν πάντοτε τα μεγάλα συμφέροντα. Εξακολουθούν να επιμένουν μονές, μοναστήρια και εκκλησίες - πράγμα το οποίο θεωρούμε κυριολεκτικά εξοργιστικό- στην οικοδόμηση των καμένων, δυστυχώς και κάποιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και εκεί και, βεβαίως, έχουμε το γνωστό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά καιρούς, οι διάφοροι κληρονόμοι περιουσιών από απίστευτες ιδιοκτησίες, με απίστευτους τρόπους διαπιστωμένες, μέχρι και με επίσημα κείμενα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πράγμα που είναι ντροπή για το σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Ως εκ τούτου, τι μπορείτε να κάνετε φέτος; Τι απαιτούμε από εσάς; Είπε ο κ. Τσούκαλης για τις χρηματοδοτήσεις, που είναι 500.000.000 για καταστολή και 7.000.000 για πρόληψη. Ό,τι ήταν να γίνει έγινε, δηλαδή, εδώ που τα λέμε.
Συντονισμός. Μακάρι, να υπάρχει, αν και δεν το πολυβλέπω.
Στη Δασική Υπηρεσία λείπει κόσμος.
Συμβασιούχοι. Είναι πεντέμισι χιλιάδες όμηροι στα χέρια σας και δεν ξέρω με πόση όρεξη θα πάνε να χυθούν στη φωτιά, με τα ελλιπή μέσα που έχουν και με τα «τισερτάκια» που φοράνε.
Εθελοντές: Είχατε πει ότι θα κάνετε νομοθετικές ρυθμίσεις να βοηθηθεί ο εθελοντισμός μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν το είδαμε. Ως εκ τούτου τι προλαβαίνετε να αλλάξετε; Αν θέλετε μια συμβουλή, κύριε Υπουργέ, ειλικρινά -γιατί δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση τζάμπα- δεν μπορείτε να αλλάξετε σπουδαία πράγματα τώρα. Μακάρι να κάνετε όλα αυτά που σας λέει το πρόγραμμά μας και οι προτάσεις μας για του χρόνου και του παραχρόνου, σε βάθος χρόνου. Το μόνο, όμως, που μπορείτε να κάνετε τώρα είναι να πάρετε πρωτοβουλίες υποδειγματικού χαρακτήρα, εξαγγελίες και δεσμεύσεις με ισχυρή πειστικότητα. Υπάρχει τρόπος να γίνει.
Να θυμηθούμε μερικά πράγματα. Χάρτες δεν κάνατε. Είναι έτοιμοι, στο συρτάρι. Κάποιος έγραψε: «Βρε παιδιά, στην εποχή του «Google», σε μία εβδομάδα μπορείτε να τους συντάξετε και να τους έχετε». Πείτε πότε θα τους δημοσιεύσετε. Σε δεκαπέντε ημέρες, σε είκοσι ημέρες, σε τριάντα ημέρες; Ανακοινώστε τη δημοσίευσή τους. Γιατί; Για να ακολουθήσει η εξαγγελία του Δασολογίου, με χρονοδιάγραμμα, με ημερομηνία, με υπόμνηση των κυρώσεων για όποιους δεν το τηρήσουν, με κάποιες φωνές δυνατές και με κάποια παραδείγματα τιμωριών ήδη από τώρα.
Δηλώστε καθαρά και ξάστερα ότι απαγορεύεται στο εξής η εκτός σχεδίου δόμηση. Για την εντός σχεδίου, το κράτος έχει την υποχρέωση να φτιάξει το σχέδιο για να μπορεί να γίνει αυτό. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μην κοροϊδεύετε τον κοσμάκη λέγοντας ότι «αυτοί εδώ θέλουν να σας εμποδίσουν να χτίσετε». Απαγορεύστε την. Αυτά τα «σου είπα, μου είπες», «σε δέκα χρόνια θα δούμε», «εντός τριών ετών», «σε προθεσμία δύο ετών», «αν το πει ο κ. Πετσάλνικος ή ο κ. Παπαγιαννάκης» και «να δούμε τι θα πει ο κ. Τσούκαλης», αυτά που ακούμε, ιδίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι απαράδεκτα. Ανακοινώστε τώρα την πλήρη απαγόρευση. Βρείτε τον τρόπο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος οικοδομικών συνεταιρισμών και κράτους, αν δεν μπορείτε να τους απαγορεύσετε.
Βλέπουμε σε εφημερίδες και σήμερα και χθες ακόμη, κρούσματα αιτημάτων, πιέσεων για την Πάρνηθα, για την Πεντέλη. Πάλι πρωταγωνιστούν εκεί οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και όχι κάποιων φτωχών, ταλαίπωρων προσφύγων, αλλά πολύ ικανοποιητικά τακτοποιημένων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας ή συμφέροντα με εντελώς αδιαφανείς τίτλους, στα οποία κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι από πίσω.
Μπορείτε να τα κάνετε από τώρα, να τα ανακοινώσετε αύριο το πρωί ή και τώρα, πειστικά, με υποδειγματικές πράξεις και ενέργειες, μήπως αρχίσει και δημιουργείται ένα κλίμα -εμένα μόνο εκεί είναι η ελπίδα μου- κάποιο κλίμα που να αναστρέφεται, που να απονομιμοποιεί τις προσδοκίες, που να λέει ότι είναι ατιμία, έγκλημα και κλοπή εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος το κάψιμο των δασών και το κτίσιμό τους. Ίσως τότε μπορέσει να μπει το νερό στο αυλάκι, με έναν άλλο τρόπο.
Θυμίζω ότι πέρυσι, μέσα στη φωτιά, την ώρα που όλα έβραζαν και ξαναμπήκε το θέμα των χαρτών και του Δασολογίου, δήλωσε ανώτατος κρατικός λειτουργός, και επωνύμως μάλιστα, το εξής: «Αστειεύεστε; Αν κάνουμε κανένα αστείο και το δημοσιοποιήσουμε, θα μας πάρουν να μας κρεμάσουν». Ποιοι θα πάνε να σας κρεμάσουν; Προλάβετε τουλάχιστον να τους κόψετε τα χέρια, προτού το αποπειραθούν.

Leave a Reply