Μεταλλαγμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΕΡΩΤΗΣΗ
18-03-2008

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μεταλλαγμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά

Όπως προκύπτει από συνεχείς έρευνες μέχρι σήμερα οι καταναλωτές της χώρας μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αντίθετοι στην προσθήκη μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα.
Κατά τη διεξαγωγή έρευνας της Greenpeace στην ελληνική αγορά, αν και σε ποιο βαθμό διακινούνται μεταλλαγμένα προϊόντα, εντοπίστηκαν συσκευασμένα στιγμιαία ροφήματα της αμερικανικής εταιρείας Caffe d’Amore που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι και πωλούνται στα καταστήματα Coffeeway. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει δηλαδή καλύψει όλα τα καταστήματα όπου πωλούνται αυτά τα προϊόντα. Η Greenpeace με δελτίο τύπου της τονίζει πως, ενώ ορισμένες συσκευασίες από την ίδια παρτίδα είχαν σήμανση, κάποιες άλλες δεν είχαν και επισημαίνει το παράδοξο της υπόθεσης, στην ίδια παρτίδα να περιέχεται και σε άλλες να μην περιέχεται συστατικό που παράγεται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια.
Τα συγκεκριμένα ροφήματα είναι προέλευσης ΗΠΑ, όπου ως γνωστόν καλλιεργούνται ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας, που όμως δεν έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ευρώπη. Προκύπτει λοιπόν ότι ακόμα και η υπάρχουσα σήμανση στις συσκευασίες των συγκεκριμένων ροφημάτων είναι εξαιρετικά προβληματική και αμφισβητείται αφού σε ίδιες παρτίδες βρέθηκαν κάποιες συσκευασίες με σήμανση αλλά, παραδόξως, κάποιες άλλες χωρίς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Έχει κάνει ελέγχους ο ΕΦΕΤ και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα;
- Αν πιστοποιηθεί επίσημη παρατυπία της μη σωστής σήμανσης θα διακόψουν άμεσα την εισαγωγή αυτών των προϊόντων σε Ευρωπαϊκό έδαφος;
- Προτίθεται να δεσμευθούν ότι στο μέλλον δεν θα διατίθενται στην ελληνική αγορά αυτά ή άλλα προϊόντα τα οποία περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένα;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply