Φορολογικά μέτρα για τη διευκόλυνση των οικιακών εφαρμογών φωτοβολταϊκών

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Οικονομίας και Οικονομικών
- Ανάπτυξης
15-04-2008

Θέμα: Φορολογικά μέτρα για τη διευκόλυνση των οικιακών εφαρμογών φωτοβολταϊκών

Τα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής αφορούν και τη δική μας χώρα, αφού μεταξύ των άλλων, απέχει σημαντικά από το στόχο κάλυψης του 12% της ενέργειας και του 21,1%  του ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2010. Παρά το πολύ ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε πριν από δύο έτη, ενώ η έλλειψη σχεδιασμού, οι καθυστερήσεις και τα πολλαπλά προβλήματα παραμένουν, ιδιαίτερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Ως προς τη δεύτερη ο ν.3468/2006 για τις ΑΠΕ, δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα στους οικιακούς καταναλωτές να πωλούν την παραγόμενη από φωτοβολταϊκά ηλεκτρική ενέργεια έναντι μιας καθορισμένης από το νόμο τιμής. Το θετικό αυτό μέτρο παραμένει στα χαρτιά στην περίπτωση των οικιακών μικροπαραγωγών αφού για να πωλήσει κανείς ηλεκτρική ενέργεια στον ΔΕΣΜΗΕ ή στη ΔΕΗ, πρέπει να ανοίξει βιβλία στην εφορία και να κάνει δηλώσεις ΦΠΑ και μάλιστα για μικροποσά, αφού τα οικιακά συστήματα δεν είναι εξ ορισμού μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις.

Επειδή εξ αιτίας αυτού του γεγονότος δεν έχουμε ακόμη οικιακές εφαρμογές φωτοβολταϊκών και επειδή είναι ανάγκη να δημιουργηθούν κίνητρα στον οικιακό καταναλωτή για μια έστω και μακροχρόνια απόσβεση του συστήματος, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Θα εξετάσουν την περίπτωση να μη θεωρείται επιτηδευματίας, να μη τηρεί δηλαδή βιβλία κλπ, ο οικιακός καταναλωτής που εγκαθιστά φωτοβολταϊκό σύστημα και διαθέτει την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο;
- Ειδικότερα, εξετάζουν ως κίνητρο για τους οικιακούς μικροπαραγωγούς την απαλλαγή από το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος για τα συγκεκριμένα έσοδα που προέρχονται από τη διάθεση του ηλεκτρικού ρεύματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply