ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Κατά τη συζήτηση της επερώτησης έλαβαν το λόγο, οι Νίκος Τσούκαλης, ως εισηγητής και Φώτης Κουβέλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα τόνισε και τα εξής:

«Οι πυρκαγιές του 2007 ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική, οικολογική και οικονομική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
Τί έλειψε λοιπόν και φτάσαμε σ’ αυτή την ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας;
Έλειψε το οργανωμένο σχέδιο προστασίας των δασών και του δασικού πλούτου της χώρας. Η δασοπροστασία αποτελεί δείκτη της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και η λήψη και η στήριξη μέτρων για την ανάπτυξη των δασών κριτήριο για την κατανόηση της διαμορφούμενης παγκόσμιας περιβαλλοντικής αντίληψης.
Μιας αντίληψης που επιβάλει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού νομικού, θεσμικού, οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, ικανού να διαχειριστεί αειφορικά τους δασικούς πόρους.
Για την αποτελεσματική προστασία των δασών επιβάλλεται να υπάρχει πρωτίστως πολιτική βούληση, να υπάρχουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα που να επιτρέπουν τον προγραμματισμό των έργων δασικής ανάπτυξης και προστασίας. Να υπάρχει η στοιχειώδης ισομέρεια στην κατανομή πόρων ανάμεσα στο έργο της πρόληψης και το έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.
Τίποτε από τα προηγούμενα δεν ισχύει.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών απαιτούνται τα παρακάτω μέτρα:
Ο Χωροταξικός σχεδιασμός της πολιτικής δασοπροστασίας.
Η Εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού έναρξης των πυρκαγιών.
Η Οργάνωση της έγκαιρης επέμβασης.
Η Ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Για να λυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της δασοπροστασίας πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι παρακάτω πολιτικές:
Ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας
Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τις καμένες περιοχές.
Ενίσχυση και προώθηση του εθελοντισμού
Κατάργηση και απόσυρση των δασοκτόνων νόμων και προτάσεων.
Σαφής και απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα εδαφών.
Χρειάζονται σημαντικές τομές όπως η Δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, σύνταξη με επείγοντα χαρακτήρα του δασολογίου και του κτηματολογίου στην Ελλάδα, λειτουργία άμεσα του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και της Επιτροπής φύσης.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και υπογράμμισε ότι:
«Δυστυχώς η συζήτηση σήμερα έχει την αίσθηση του μπαγιάτικου γιατί επαναλαμβάνουμε ότι λέγαμε και πέρσι. Δεν υπάρχουν φοβερές αλλαγές από πέρσι μέχρι σήμερα σχετικά με τη δασοπροστασία.
Η μόνη μας ελπίδα πέρα από τα θεολογικά, είναι ότι μάλλον φέτος δεν προβλέπονται εκλογές. Επομένως, η πίεση κατά τις γνωστές μελέτες των κοινωνιολόγων ίσως είναι μικρότερη για τα δάση. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες δομικές αιτίες για τις απειλές, όσα ακούμε για την τουριστική ανάπτυξη και τη διευθέτηση του χώρου για να μπορέσει να χωρέσει, εξακολουθούν να επιμένουν ορισμένες Μονές και Εκκλησίες, το οποίο θεωρούμε κυριολεκτικά εξοργιστικό, το γνωστό φαινόμενο «κληρονόμων» με ιδιοκτησίες διαπιστωμένες με απίστευτο τρόπο όπως επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι υποψήφιοι να επωφεληθούν παραμένουν οι ίδιοι, με την ίδια και μεγαλύτερη όρεξη, τις ίδιες και μεγαλύτερες προσδοκίες.
Δεν προλαβαίνετε να αλλάξετε και πολλά πράγματα ακόμα κι αν το θέλετε, που δεν το θέλετε. Εμείς σας καλούμε να προχωρήσετε σε πρωτοβουλίες υποδειγματικού χαρακτήρα και εξαγγελίες και δεσμεύσεις με ισχυρή πειστικότητα.
Ας θυμηθούμε μερικά πράγματα, δασικούς χάρτες δεν κάνατε, είναι έτοιμοι στο συρτάρι. Στην εποχή του Google σε μία εβδομάδα μπορούν να συνταχθούν, γι αυτό λοιπόν δημοσιεύστε τους για να ακολουθήσει το δασολόγιο με υπόμνηση των κυρώσεων γι όποιους δεν το τηρήσουν. Δηλώστε καθαρά και ξάστερα απαγορεύεται στο εξής η εκτός σχεδίου δόμηση. Βρείτε τον τρόπο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος οικοδομικών συνεταιρισμών και κράτους.
Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος απονομιμοποίησης των προσδοκιών που να λέει ότι είναι ατιμία, έγκλημα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος το κάψιμο των δασών και το χτίσιμό τους. Ίσως τότε μπορέσει να μπει το νερό στο αυλάκι.»

Η βουλευτής Α’ Αθηνών ‘Αννα Φιλίνη, τόνισε:
«Η περσινή καταστροφή είχε εκτός των άλλων και σοβαρές επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, με σημαντικότερες στο τοπίο της αρχαίας Ολυμπίας, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ίδιου του μνημείου. Δυστυχώς γειτονικοί αρχαιολογικοί χώροι, λόγω της ξηρασίας εξακολουθούν και σήμερα να κινδυνεύουν. Τα περιαστικά δάση της Αττικής στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στον Υμηττό και στο Ποικίλο όρος, τα οποία δεν είναι οριοθετημένα, βρίσκονται στο στόχαστρο των καταπατητών και απειλούνται συνεχώς από πυρκαγιές. Για εμάς οι ορεινοί όγκοι της Αττικής πρέπει με κάθε θυσία να σωθούν και να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους ως πράσινα βουνά και όχι ως δομημένοι χώροι. Η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος με στόχο τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, έδωσε ουσιαστικά, το σύνθημα για τη μεγάλη φωτιά.»
Στις ευθύνες της πολιτείας αναφέρθηκε ο βουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης:: “Στις πιο περίοπτες θέσεις, ανεγείρονται όχι μικρά σπιτάκια, ούτε καν πολυτελείς βίλλες, αλλά πολυκατοικίες, ουσιαστικοί ουρανοξύστες, που βγάζουν μάτι από χιλιόμετρα μακριά. Η πολιτεία ολιγωρεί, συχνά δε κλείνει και το μάτι στους οικοπεδοφάγους και καταπατητές. Δε χρειάζεται παρά πολιτική βούληση,” Επίσης, τόνισε ότι: «για την αποτελεσματική καταπολέμηση των πυρκαγιών πρέπει να εκμεταλλεύεται η πολιτεία τη διάθεση όλων των πολιτών να προσφέρουν βοήθεια. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, καθώς η επίσημη πολιτική βασίζεται πρωτίστως στην εναέρια πυρόσβεση, η οποία είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από όσο διαφημίζεται.»
Στην παρέμβαση της η βουλευτής Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου υπογράμμισε ότι:
«Από τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο όλοι γνωρίζαμε τους κινδύνους για το καυτό καλοκαίρι του 2007.
Θεωρήσαμε ότι υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ δηλαδή αυτό που λένε και οι λέξεις. «η Πολιτεία προστατεύει»! Αλλά δεν μας είπαν ποια πολιτεία, ποια χώρα!
Όμως, για να προστατευθεί κανείς από κάτι πρέπει να προνοήσει και το πιο κακό του σενάριο.
Έστω και σήμερα, με δεδομένο ό,τι ζήσαμε, θέλουμε μια απάντηση, γιατί η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 βρέθηκε γυμνή μπροστά στην πύρινη λαίλαπα. Θα περιμένουμε την απάντηση και θα θυμηθούμε ότι διά στόματος Πρωθυπουργού και μέσα στην καρδιά των πυρκαγιών έγινε η εξαγγελία των εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη.
Η προεκλογική περίοδος αυτή έχει γραφτεί στην ιστορία, διότι πάνω στις στάχτες ανθρώπων και ζώων παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια.
Ένα οργανωμένο σχέδιο δασοπροστασίας ως ύψιστης εθνικής σημασίας ζήτημα που να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του φετινού καλοκαιριού αλλά και μακροπρόθεσμα παραμένει ζητούμενο. Η κυβέρνηση θα ελεγχθεί αν για δεύτερη φορά αποδεχθεί αφερέγγυα και ανακόλουθη.»

Αθήνα, 2 Ιουν. 08

Leave a Reply