Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Πεντελικό Όρος

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Βουλευτής Β’ Αθηνών

15/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό: ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

Θέμα : Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Πεντελικό Όρος

 

Το Πεντελικό Όρος αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα διατήρησης του χαρακτήρα του. Σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που ξεκίνησε το 1996, προκύπτει ότι το 1945 η Πεντελική γη ήταν καλυμμένη με πευκοδάση, μεγάλες θαμνώδεις εκτάσεις, καλλιέργειες και δεν υπήρχαν οικισμοί. Από το 1995, λόγω των συνεχών πυρκαγιών, ένα μεγάλο μέρος των καμένων περιοχών έχει καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από οικισμούς, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των φυτών που εξαφανίστηκαν οριστικά από την εν λόγω περιοχή, με αποτέλεσμα να φτωχύνει η βιοποικιλότητα από τουλάχιστον τρία ενδημικά είδη.

Η περσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη κατέστρεψε περίπου 7500 στρέμματα δασικής έκτασης, σε περιοχές που είχαν ήδη καεί παλιότερα, γεγονός που κάνει την τεχνητή αναδάσωση αναγκαία αφού η φυσική δεν πρόκειται να αποδώσει, σύμφωνα με την άποψη των δασολόγων. Ωστόσο, ενάμισι χρόνο μετά, η κατάσταση της Πεντέλης χειροτερεύει. Η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι πολύ έντονη ενώ το ρέμα της νέας Πεντέλης είτε με απόθεση αδρανών υλικών είτε με κατασκευή τσιμεντένιων τοιχίων, έχει μπαζωθεί. Οι καμένες εκτάσεις άρχισαν ήδη να καταπατώνται από διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς ενώ σε όλο το Πεντελικό Όρος απαντώνται στάνες εκτροφής οικόσιτων ζώων, «σφαγεία», παραπήγματα, μπάζα και άλλες δραστηριότητες ασύμβατες με τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Η Πεντέλη, στερείται ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης. Η προστασία και βελτίωση του φυσικού της περιβάλλοντος είναι εθνικής σημασίας και επιβάλλει περιβαλλοντικό έργο άμεσης προτεραιότητας που αφορά ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

- Προτίθεται να εκτελέσει έργα αποκατάστασης στο Πεντελικό Όρος, όπως: καθαρισμός από μπάζα, αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο δεξαμενών πυρόσβεσης και σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών;

 

- Θα ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε οι καμένες εκτάσεις να γίνουν πάλι δάσος/δασικές, με αποτελεσματικότερη διαχείριση και εποπτεία αλλά και να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Leave a Reply